Wij zijn hobby fokkers. Dit wil zeggen dat we het leuk vinden om af en toe een nestje te krijgen (conform richtlijnen Mundikat FiFe Cat Club). We doen dit vanuit onze passie en zien dit niet als werk. Het is geen ‘lopende band werk’ voor ons om kittens te houden en krijgen. Wij hopen dan ook anderen te ontmoeten die net zoveel liefde en geduld heeft voor de Brit als wij.
Hieronder hebben we een aantal documenten van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) geplaatst. Dit kan je helpen in de keuzes waar je nu voor staat als geïnteresseerde in een kitten. We kunnen dan ook de website van het LICG aanraden voor meer informatie.
Daarbij hebben we een lijstje aan vragen gekregen van allerlei mensen over de tijd heen. Vragen van fokkers tot mensen die nog nooit een (ras)kat hebben gehad. Voor het gemak hebben we deze vragen onder de links van LICG opgesteld (en zijn ze ook van antwoorden voorzien).
Een kat nemen klinkt leuk, maar… – LICG
Kitten-checklist – LICG
Houd je kat gezond – LICG
- Bij welke vereniging zijn jullie aangesloten?
Mundikat FiFe Cat Club. - Is jullie cattery geregistreerd?
Ja, bij Mundikat FiFe Cat Club. - Zijn jullie katten echte Brits kortharen met stamboom?
Ja (met stamboom uitgegeven door een officiële vereniging). - Kan ik de stambomen inzien van jullie katten?
Stambomen van onze katten zijn in te zien op PawPeds. Zie hier voor Flynn zijn stamboom. Zie hier voor Jumi haar stamboom. - Welke gezondheidsonderzoeken hebben jullie laten doen?
De jaarlijkse HCM, FIV en FeLV onderzoeken. Daarbij is natuurlijk ook onderzoek gedaan naar specifiek PKD en een algehele DNA gezondheidsonderzoek is afgenomen bij een genetica expertisecentrum. Op alles zijn onze katten gezond verklaard. - Wat voor kittens verwachten jullie?
Black golden shaded en shell kittens. Kittens met (zoals een wasberen staart) en zonder tabby ticked markings. Statistisch gezien hebben wij ook 25% kans op point kittens. Natuurlijkerwijs betekent dit dat als het kitten geen point is, wel point kan dragen (net als Jumi en Flynn) én verdunning (dilution) kan dragen. Zie als voorbeeld hier een nestje waar Flynn al papa van is. - Hoe geef ik aan dat ik graag een kitten wil van Flynn en Jumi?
Laat het ons weten en mail ons of stuur een berichtje. Stel jezelf graag even voor, ik leer je graag kennen en jij mij vast ook. - Werken jullie met een wachtlijst?
Momenteel niet. Geïnteresseerden mogen laten weten dat ze geïnteresseerd zijn en kunnen dan ons volgen om te weten wanneer wij een nestje krijgen. Wij vinden het belangrijk dat mensen langskomen om het kitten te ontmoeten. Het liefst twee keer. De eerste ontmoeting bijvoorbeeld dat ze de kittens kunnen zien (bijvoorbeeld rond 5-6 weken) en de tweede keer bij het ophalen van het kitten. - Werken jullie met een koop- of reserveringsovereenkomst?
Graag werken wij met een reserveringsovereenkomst alvorens het kitten wordt opgehaald, zo weten we van elkaar dat we serieus zijn over het verhuizen van het kitten naar een nieuwe huishouden (zijn of haar nieuwe gouden mandje). Deze kan worden getekend bij de eerste kennismaking of bijv. de week na deze kennismaking.
Ook werken wij met een koopovereenkomst. Dit wordt getekend door beide partijen bij het ophalen van het kitten of de kittens. Zie voor een voorbeeld dit koopoveereenkomst die vrijgegeven is door Mundikat FiFe Cat Club. - Waar leeft Flynn?
Bij ons in huis. Hij heeft een eigen kamer en we hebben een setje katerbroekjes voor wanneer hij in de woonkamer komt. Hij woont lekker bij ons thuis in. - Heeft Flynn al eens een nestje gehad?
We hebben hem met één poes nog laten dekken, en daar kwam een enorm leuk nestje uit van 5 kittens. Klik hier voor een foto.
Het gros van de rest van de periode heeft hij namelijk een suprelorin staafje gehad (tijdelijke castratie) o.a. door de gekke corona periode/lock-down. - Ik ben geïnteresseerd in een kat waar ik later een nestje mee kan krijgen. Kan dat?
Ik zou zeggen: mail ons! Kunnen we een keer een koffie doen en praten over je ambitie en ideeën. - Ik wil graag mijn poes door Flynn laten dekken, kan dat?
Wij hebben tot nu toe ervaring met één poes op de dek te laten komen. Er is veel vraag naar Flynn inzetten als dekkater, maar wij kijken ook graag met de eigenaar van de poes of de match goed is. Dit betekent dat het voor ons een vereiste is dat de poes onderzocht is op PKD/HCM/FIV en FeLV. Ook leggen we de stambomen naast elkaar om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van inteelt. Momenteel is op de dek komen ook lastig, omdat we in verbouwing zijn van ons huis. We hopen eind 2022 echt weer terug te zijn in Haarlem. Hopelijk kunnen we eind 2022 nog een poes verwelkomen. - Vragen jullie dekgeld?
Ja. Bij een nest waar de kittens allemaal gesteriliseerd/gecastreerd worden, zitten we onder de gemiddelde vraagprijs voor een dekkater (zie bijv. kittentekoop). We willen hier niet op verdienen, maar ook niet te veel afwijken van wat anderen vragen en zelf proberen richting quitte te kunnen spelen.
Onder het dekgeld valt natuurlijk ook het verzorgen van de poes tijdens het verblijf bij ons. - Werken jullie met een dekovereenkomst?
Ja. - Letten jullie op inteelt?
Ja. Wij hebben zorgvuldig onze katten uitgezocht door stambomen te vergelijken vóór reservering (laat staan aanschaf van onze katten). Wij ervaren namelijk dat de pool van dekkaters en poezen in Nederland beperkt is (helemaal in de golden shaded, shell en point pool). Wij hebben bewust onze katten uit het buitenland gehaald en zouden graag willen bijdragen aan een grotere pool van genen in Nederland. Wanneer er sprake is van inteelt (welke vorm van inteelt dan ook; is het bijv. een direct verwant of een overgrootopa), dan is er een grotere kans op een slechtere weerstand en geboorteafwijkingen. Gezondheid staat bij uitstek bij ons voorop (en laten dit ook uitgebreid onderzoeken voorafgaand aan het dekken). - Waarom hebben jullie voor Flynn gekozen?
Flynn liet vanaf kitten af aan al zien dat hij heel speels was, een echte ontdekker en ook ontzettend lief. De fokker van Flynn had moeite om goede foto’s van hem te nemen. Die hele grote ogen van hem, ontwikkeling van oogkleur als kitten al, de warmte (kleur) van zijn vacht en de lijn waar hij vandaan komt (zie pagina familie van Flynn) had ons overgehaald. Hij heeft ook veel wit in zijn vacht en dat vinden wij mooi. We zagen in Nederland geen stambomen die overlap hadden met de stamboom van Flynn.
Het is een bonus dat hij nu een hele mooie oorstand heeft met kleine oortjes. Daarbij draagt hij ook point, dus hij kan ook point kittens krijgen. Op shows hadden we als feedback gekregen dat hij de beste vacht had qua crispiness en niet te dik (we waren met 4 andere katten t.t.t. en werden beoordeeld door A. de Bruijn). - Waarom hebben jullie voor Jumi gekozen?
Jumi hadden we gevonden op basis van haar kitten foto’s op aanraden van een andere fokker. Wij vonden het belangrijk dat onze poes licht zou zijn (eigenlijk shell) omdat we graag richting de kleur van Flynn zijn papa willen komen (een lichte, warme kroelkont zoals de vader van Flynn of de opa van Jumi). Daarbij dat ze point droeg (voor een gemixt nestje van shaded/shell en point) en ook wel een compact postuur heeft. De persoonlijkheid is natuurlijk ook echt belangrijk, dus we hebben Jumi ook bezocht toen ze nog maar een maand oud was in Duitsland. Je kon toen al merken dat ze graag nabij anderen was (kittens en mama), Ze kon ook goed aangeven dat ze geruststelling wilde omdat ze ons wel erg spannend vond natuurlijk. Het was opvallend dat haar moeder haar direct en veel geruststelde/goed verzorgde. Ook was haar moeder rustig en verwelkomend naar ons.
Deze factoren vonden wij heel belangrijk en eigenlijk waren we direct verkocht. Jumi paste ons inziens qua karakter goed bij Flynn en qua uiterlijk vullen ze elkaar mooi aan. Nu ze ouder is, is dat ook meer dan gebleken! Ze poetsen elkaar graag en liggen graag bij elkaar. - Waar staat FiFe voor en wat is het?
FiFe is de afkorting van Fédération Internationale Féline, een internationale organisatie dat ook the United Nations of Cat Federations wordt genoemd. Deze federatie representeert maar liefst 40 landen en groeit nog steeds in het aantal leden. Samen volgen en onderhouden zij een hoge standaard als het gaat om rasstandaarden, fokbeleid en registratie, vormgeven van cattery namen, shows en beoordelingen vandien, het opleiden van de judge en de standaard kwaliteit van een judge. Voor meer info klik hier. - Wat is AY, NY, 11, 33 of 12?
Dit zijn de codes die FiFe hanteert en die omschrijven hoe de kat eruit ziet (het fenotype). Specifiek is het een stukje van een EMS-code conform het FiFe Easy Mind System. Bijvoorbeeld AY11 is een blue golden shaded/tipped. Een NY12 is een black golden shell (officieel is dit geen code voor de Brit). Bij Britten worden shell en shaded allemaal officieel nog als 11 gecodeerd (tipped). Zie hier voor meer informatie. - Wat is het verschil tussen shaded en shell?
Het onderscheid zit in hoeverre het uiteinde of het topje van de individuele haren het andere kleurtje laat zien. Daarom wordt shaded ook tipped genoemd door bijvoorbeeld Mundikat FiFe Cat Club. Zo is het uiteinde van het haar ong. 1/4 tot max. 1/2 bijvoorbeeld zwart bij een black golden shaded. Het topje van de haren is bij een shell ong. 1/8 van het haartje (en dat de kat daarbij ‘schone’ hakken laat zien). - Heb je een andere vraag?
Stel hem gerust. Via de mail werkt het makkelijkst voor mij. Ik kan hem dan eventueel ook hieraan toevoegen.